Κατερίνη, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών του
Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης
15Μελές Μαθητικό Συμβούλιο
Δελτίο Τύπου
Εκπαιδευτική Επίσκεψη
Την Τρίτη 07 Μαΐου στα πλαίσια των εργαστηριακών τους μαθημάτων, η Β’ Τάξη του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας (Ειδικότητα Νοσηλευτικής) επισκέφτηκε τον Ιππικό Όμιλο Δίον στην Κονταριώτισσα (αγροτική περιοχή Κονταριώτισσας). Εκεί το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης, σε χώρο του Ομίλου, συνεργάζεται με τα άλογα του Ομίλου Λούκα και Δία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ The Healing Hoοves– Οι οπλές που θεραπεύουν για εκπαίδευση μαθητών του σχολείου, για λόγους θεραπευτικούς – εκπαιδευτικούς για τους μαθητές του Σχολείου.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ειδικότητας Νοσηλευτή του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης, τις Συνοδούς Καθηγήτριες Κ. Μαρία Τσιανάκα, Κ. Μαρία Μπεκιάρη, Κ. Γεωργία Ελμαλιώτη και εμού, υποδέθηκαν οι Καθηγήτριες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης Κ. Μαριάννα Καβουνίδου και Κ. Ευαγγελία Κεσσούδη.
Ενημερωθήκαν πλήρως οι μαθητές της Ειδικότητας Νοσηλευτή για τα οφέλη των αλόγων στον άνθρωπο και για το πώς συμβάλει το άλογο εκτός των άλλων που γνωρίζαμε σε θεραπευτικούς – εκπαιδευτικούς λόγους.
Παρακάτω σας παραθέτω το πρόγραμμα που είδαμε αλλά και που ακολουθείται:
- Φέρνουμε μαζί με τα παιδιά τα άλογα, στο χώρο μας (προσπαθούμε να περάσουν εκείνα το σχοινάκι στο καπίστρι).
- Αφήνουμε ελεύθερα να βοσκήσουν .
- Κάνουμε ένα ζέσταμα.
- Παίρνουμε τα άλογα με τα παιδιά στο χώρο καθαρισμού και τα δένουμε (πάλι προσπαθούμε να περάσουν εκείνα το σχοινάκι στο καπίστρι και να δέσουν το άλογο στα σπαγγάκια).
- Κάνουμε τον καθαρισμό, με τη σειρά που πρέπει.
- Τα παίρνουμε με τα παιδιά και περπατάμε 2 – 3 φορές στο μονοπάτι, για προθέρμανση.
(βάζουμε 2 μπάλες μέσα σε 2 διαφορετικές ρόδες και πηγαίνουμε τη μια ρόδα κοντά στην είσοδο και την άλλη κοντά στο ποτάμι στο φράχτη).
- ΠΑΙΧΝΙΔΙ 1, 2, 3, STOP.
Ο «Α» με τον «Β», στέκονται κοντά στο φράκτη με πλάτη σους «Γ» και «Δ» ΚΑΙ κάποια στιγμή φωνάζουν 1, 2, 3, STOP.
– Τα παιδιά πρέπει να σταματήσουν με το άλογο ακίνητα και να πάνε το ένα πίσω από το άλλο με το άλογό τους, μπροστά.
– Αλλάζουν θέση και επαναλαμβάνουν το ίδιο άλλη μία φορά.
Με αυτή την άσκηση τα παιδιά εξασκούνται στις εντολές σταμάτα ξεκίνα, με το άλογο.
- ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΙ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΜΠΑΛΕΣ
Ο «Α» με τον «Β» στέκονται στη μέση και τα παιδιά με τα άλογα γύρω τους.
– Ο «Α» με τον «Β», λένε στα παιδιά να βρει ο ένας την κρυμμένη μπάλα κοντά στην είσοδο κι ο άλλος αυτήν στο φράκτη.
– Κάθε μαθητής πρέπει να πάρει το άλογό του ξεχωριστά και να πάρει τη μπάλα.
Εφόσον τα άλογα έχουν την τάση να ακολουθούν το ένα το άλλο, με αυτή την άσκηση, εξασκούνται τα παιδιά στο να τα χωρίζουν και να ακολουθούν διαφορετικές πορείες.
- Αφήνουμε τα άλογα ελεύθερα και απλώνουμε τα νάιλον και ξαπλώνουμε.
- Λέμε τι κάναμε και πώς περάσαμε.
- Παίρνουμε τα μήλα από το κιόσκι και τα δίνουμε ο καθένας στο άλογό του.
- Περνάμε τα άλογα μαζί, δίπλα.
Κάθε μάθημα είναι συνέχεια προηγούμενων μαθημάτων κι έχουν συγκεκριμένη δόμηση. Το ζέσταμα έχει το ρόλο του να συνηθίσουν ξανά το χώρο και τα άλογα, επίσης να ετοιμάσει το σώμα τους για ασκήσεις με το άλογο, είτε από εδάφους είτε σε ανάβαση. Δίνουμε σημασία στον πιο αδύναμο και προσαρμόζουμε σε αυτόν τις ασκήσεις. (όπως τα άλογα κινούνται με βάση τον αδύναμο). Σκοπός μας είναι να μπορούν όλοι να συμμετέχουν.
Τα πρώτα μαθήματα έχουν στόχο να συνδεθεί το παιδί με το άλογο και να βρούμε με ποιο θέμα θα ασχοληθούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες του παιδιού και μετά να εστιάσουμε σε πιθανά αδύναμα σημεία του. Τα επόμενα μαθήματα περιλαμβάνουν ασκήσεις, αποστολές και ιστοριούλες τα οποία εκτελούνται όλα με το άλογο, που είναι το επίκεντρο της διαδικασίας. Στο τέλος του κύκλου των μαθημάτων και αφού έχουμε καταγράψει την εξέλιξη του παιδιού, κάνουμε αποτίμηση των πιθανών αλλαγών στο παιδί και των δεξιοτήτων που απέκτησε. Μεγάλο μέρος των μαθημάτων βιντεοσκοπείται για να έχουμε καλύτερη άποψη πολλών πραγμάτων που συμβαίνουν και δεν τα παρατηρούμε αμέσως, στην αξιολόγηση.
Ο καθαρισμός του αλόγου έχει σκοπό τη σύνδεση του παιδιού μαζί του, το συγχρονισμό τους, να μάθει το παιδί να φροντίζει και να αγαπά (ώστε να το λάβει πίσω), το ψάξιμο του σώματος κάθε φορά εάν είναι σε καλή υγεία το άλογό μας, την κίνηση που συνεχίζεται μετά το ζέσταμα. Η σύνδεση οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία και σε βαθύτερη κατανόηση, κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ, στο να «βγουν» οι ασκήσεις και οι αποστολές της συνεδρίας, από κοινού με το άλογο.
Η περιποίηση του αλόγου είναι θεραπευτική και εκπαιδευτική εφόσον κάνει το άτομο να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί δύο πολύ δυνατά συναισθήματα, όπως αυτό του φόβου και της ντροπής.
Σας ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Βασίλειος Δημούσης
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών του
Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης
Πρόεδρος 15Μελούς Μαθητικού Συμβουλίου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης